Tips & Recept

Recept för kroppen och tips för sjĂ€len med anknytning till böckerna och karaktĂ€rerna i bokserien Älvaliv - för en ny vĂ€rld. 

Jonnas definition av meditation frÄn boken Det som Àr du kÀnns. HÀr förklarar hon för Maria som stÀllt frÄgan:

Jonna sÀtter sig ner vid köksbordet med en clementin, och ser fundersamt pÄ henne medan hon skalar av den brandgula frukten sin klÀdnad, bit för bit.

”Att göra saker vĂ€ldigt lĂ„ngsamt”, börjar hon, ”gör en lugn. Meditation för oss nĂ€rmre vĂ„r kĂ€rna och intill vĂ„r sjĂ€l. NĂ€r vi föds kan vi alltihop, vi bara har det. Vi Ă€r som smĂ„ gurus, totalt nĂ€rvarande i kontakten med mamma, vi tror vi Ă€r ett med allt, vi vet att vi Ă€r ett med allt, men vi vĂ€xer och vĂ€rlden söndras bit för bit. Det borde vara som att hamna utanför paradiset, bli utslĂ€ngd.” Hon stoppar en clementinklyfta i munnen, tuggar sakta och fortsĂ€tter: ”Sedan börjar vi trĂ€na för att komma dit igen, Ă„terfĂ„ vĂ„r fĂ€rdighet, förmĂ„gan att vara ett med allt. Att nĂ„ den dĂ€r totala balansen Ă€r hĂ€ftigt! Omgivningen saktar ner runt dig, och samtidigt som allt blir otroligt pĂ„tagligt sĂ„ blir det mindre 
 ja, hur ska jag sĂ€ga, mindre pushande, mindre pĂ„. Det Ă€r som att nĂ„gonting expanderar, allting, och som att det blir 
 bra. Ett slags dunregn av lugn faller ner och bĂ€ddar, och du kan kĂ€nna att vad som Ă€n hĂ€nder blir allt som det ska. Du fĂ„r en medvetenhet om att du inte har hela bilden och glömmer inte bort det, hyser tillit, frid och en stor kĂ€rlek för allt och alla, ser dem som de mirakel de faktiskt Ă€r. En lycka infinner sig som gör att man vill krama om mĂ€nniskor, hissa upp dem i luften eller bara omsluta dem. Det Ă€r min upplevelse och jag har lite svĂ„rt att sĂ€tta ord pĂ„ det, men ja 
 att komma sĂ„ nĂ€ra balans man kan, Ă€r ett bra mĂ„l. NĂ€r man Ă€r i balans kan man göra sĂ„ mycket mer, hjĂ€lpa mer, göra det man Ă€r hĂ€r för och det som Ă€r ens grej. Du hittar liksom rĂ€tt och nĂ„r pĂ„ nĂ„got vis din fulla potential.”

       

Tapping/EFT - Energipsykologi - en sjÀlvhjÀlpsmetod 

Emotional Freedom Techniques Àr en form av psykologisk akupressur med tapping, det vill sÀga knackande, pÄ en del av vÄra meridianpunkter, ofta ihop med affirmationer som uttalas högt. EFT Àr en sjÀlvhjÀlpsmetod för kÀnslomÀssig och fysisk balans och hÀlsa dÀr bland annat acceptansens kraft anvÀnds. Tapping förenar österlÀndska gamla lÀror om kroppens akupunkturpunkter med modern vÀsterlÀndsk psykoterapi. 

 

 

Zen-coachning som Tom arbetar med Àr ett tilltalande förhÄllningssÀtt med frÄgor i total nÀrvaro. 

LÀs mer om zen 

 

Andetaget

Att ett enda medvetet andetag Àr en minimeditation, Àr det inte fantastiskt? Andetaget pÄverkar hela ditt system mer Àn du kanske tror. Det medvetna andetaget Àr viktigt!

Ibland kÀnner du att en del av kroppen eller flera inte mÄr perfekt. Det du enkelt kan göra Àr att ge dessa delar mer av ditt fokus och fin energi genom att blunda och förestÀlla dig att du andas in just dÀr.

Det finns en uppsjö av olika andningsövningar för olika ÀndamÄl och sinnesstÀmningar. Pranayama, eldandning, och stressreducerande som exempelvis in andas pÄ tre, hÄll pÄ tre och andas ut pÄ tre. Du kan ocksÄ bara sitta, ligga eller stÄ och observera din andning, enbart fokusera helt pÄ den utan att pÄverka eller förÀndra den. Det kan hjÀlpa att tÀnka sat pÄ inandningen och nam pÄ utandningen. Detta mantra anvÀnds ofta inom yoga och betyder ungefÀr: Jag Àr sanning.

 

Yoga nidra
En yogaform dÀr sinnet fÄr vara vaket medan kroppen sover. Man ligger i den asana som kallas död mans stÀllning, pÄ rygg, och att ligga sÄ i en timme eller mer blickstilla utan att kÀnna kroppen eller vilja röra sig Àr nÀstan omöjligt om man inte lÄter kroppen stÀngas av, somna bort, medan sinnet Àr helt vaket. Det Àr en förundrande kÀnsla. 

 

Chakradans
Rörelse till musik genom vÄra olika chakran, med fokus pÄ hur varje chakra vill röra sig i tur och ordning, och i avsaknad av hur det ser ut, eller blir. Ordet dans medför ofta tankar kring prestation och resultat, men hÀr handlar det om att lÄta rörelser komma som de vill utifrÄn respektive chakra.

 

    

 

Ghee/Ghi Renat, skirat, klarnat (klarifierat) smör. Ett rent smörfett utan proteiner och mjölkÀmnen som anvÀnds mycket i Indien.

500 gram till 1 kg smör

Placera smöret (500 g–1 kg) i en tjockbottnad kastrull, ej gjutjĂ€rn som kan ge smak.
LÄt puttra utan lock pÄ lÄg vÀrme upp till tvÄ timmar. Rör inte i smöret.
Skumma av det vita ”skummet” som bildas pĂ„ toppen, men Ă„terigen rör inte runt, den bruna fĂ€llningen ska vara kvar pĂ„ botten. Upprepa! (Bottensatsen ska förbli pĂ„ botten av kastrullen). Du kan ha högre vĂ€rme i början, men sĂ€nk i tid sĂ„ att smöret inte brĂ€nns vid. Vid det hĂ€r laget har smöret börjat dofta popcorn och det Ă€r gyllengult.
Smöret Àr klarnat nÀr allt vatten avdunstat, bubblorna Àr helt borta och proteinresterna ligger pÄ botten som en mörkbrun massa. AnvÀnder du en termometer ska den uppnÄ 118 grader Celsius.
LÄt svalna och sila upp din ghee i vÀl rengjorda glasburkar. Bottensatsen ska alltsÄ inte följa med. NÀr smörfettet stelnar blir det gyllengult och fast i konsistensen.

Ghee hÄller sig cirka en mÄnad i rumstemperatur eller mer och cirka tvÄ mÄnader i kyl.

 

Guldmjölk/Guldlatte

1/2 dl Guldlattemix eko frÄn exempelvis Crearome. Viktigt att den innehÄller svartpeppar.

Din gurkmejapasta:

Koka 1/2 dl Guldlattemix med 2 msk vatten och 1 msk mandelolja eller kokosolja. Rör ihop och koka upp i en kastrull. TillsÀtt mer vatten om det blir alltför torrt. Koka nÄgra minuter utan att brÀnna vid blandningen. Det ska bli en slÀt och tjock pasta. Kokandet ger starkare effekt och fÄr smaken av gurkmeja att förÀndras till rund, snÀll och fyllig.

Dosera sedan 1 tsk pasta till en mugg guldmjölk och hÀll pÄ het, valfri mjölk.
Rör om, drick och njut! Du kan skumma mjölken för lyxigare guldmjölk och pudra ingefÀrspulver pÄ toppen. Om du vill söta den, anvÀnd till exempel honung eller kokosnektar.

HÀll resten av pastan i en burk med lock och förvara i kylen. Den hÄller sig i kylen i cirka en vecka. Drick en mugg guldmjölk morgon och kvÀll! 

 

Laddus (med len smak av smör och kardemumma)

Glutenfritt men ej veganskt, laktos- eller sockerfritt.

100 g ghee (eller normalsaltat ekologiskt smör)

2 1/2 dl kikÀrtsmjöl

1 tsk mald kardemumma

1/2 dl sesamfrön

ca 4 msk flytande honung, gÀrna acaciahonung

En nypa salt om du anvÀnder osaltat ghee

 

SmÀlt smöret i en kastrull och tillsÀtt kikÀrtsmjöl och kardemumma under omrörning för att förhindra klumpar. Var noga med att smeten inte brÀnns vid. LÄt smÄkoka i cirka tio minuter. TillsÀtt dÀrpÄ honungen. LÄt smeten sjuda försiktigt i ytterligare nÄgra minuter under konstant omrörning. Tag kastrullen frÄn plattan och stjÀlp upp smeten pÄ en bakplÄtspappersbeklÀdd plÄt. LÄt smeten svalna och skÀr den sedan i fyrkanter och rulla den till bollar. LÄt stelna i kylskÄp.