Skrivandet - som att  öppna en kran?

Skrivandet - som att öppna en kran?

Det finns sÄ mÄnga uttryck som kan bli bara ord för oss, ibland kallade klichéer eller klyschor eller nÄgot liknande. Men ibland upplever vi eller erfar nÄgot som vÀcker de dÀr redan sagda orden till liv och ger dem mening. Det Àr ganska hÀftigt, för den dÀr allra första gÄngen nÄgon satte orden i den ordningen sÄ betydde dem nÄgot för den som sa eller skrev dem och det kan de göra igen. 

Detta var en tidig utsvÀvning frÄn vad jag tÀnkte att det hÀr inlÀgget skulle handla om. Jag tÀnkte skriva om skrivandet och dess olika faser för mig som författare. Jag kan skriva, bestÀmma mig för det men sÄ plötsligt hÀnder det nÄgot i mitt system. Det Àr som om kroppen gÄr in i en kreativitet och ett skrivande ut i minsta cell, och det Àr det som jag upplever som att nÄgon/nÄgot öppnar en kran. Sinnet vill hela tiden formulera sig, och vad jag Àn gör sÄ kommer formuleringar upp i hjÀrnan. NÀr jag kör bil, precis nÀr jag vaknar, nÀr jag ska sova, nÀr jag gÄr. De tar plats och trÀnger sig fram till varje pris och jag Àr lydig och stannar bilen och skriver ner. PÄ morgonen Àr det som om formuleringarna lagt sig pÄ hög och Àr fÀrdiga in i minsta ord. Jag skriver ner direkt. Skulle nog glömma om jag inte gjorde det, och jag tror aldrig jag kasserat det dÀr meningarna eller styckena som formulerat sig nÀr jag sovit pÄ saken. De kÀnnas rÀtt helt enkelt. GÄvor! 

Jag var i början faktiskt lite orolig för hur jag skulle hantera den dÀr kranen som bara rann just under redigeringsfasen dÄ jag inte skulle skriva utan redigera det skrivna i minsta detalj. Men kranen stÀngde sig, det kom ingenting! NÀr jag sÄg slutet pÄ redigeringen tÀnkte jag; tÀnk om kranen Àr stÀngd för gott! Men rÀtt som det var, precis i rÀttan tid, öppnades den igen och jag kunde bara förundras. 

Du som ocksÄ skriver, upplever du ocksÄ de hÀr olika tillstÄnden? Hur kÀnns det nÀr det bara börjar flöda? NÀr pÄ dygnet Àr du som mest kreativ? BerÀtta!

 

Skimra.nu förlag - Skrivande - Blogg

Tillbaka till blogg