Att skriva från hjärtat istället för från hjärnan!

Att skriva från hjärtat istället för från hjärnan!

Nick uppmuntrar Jonna att skriva redan i första kapitlet i andra boken i serien För en ny värld. Han ger henne tips och stöttar:

 

Jonna nickar, men förblir tyst. Det är en behaglig tystnad. Han smakar på sitt kaffe. Efter en stund säger hon tankfullt; 
"Du som är författare…" Hon tystnar och överlägger hastigt med sig själv innan hon fortsätter i en annan ände. "Jag har en känsla av att jag bör skriva ner min historia. Alltihop från första början nu när jag uppnått den här åldern." Nick höjer på ögonbrynen och ler lite. "Jo men faktiskt”, framhärdar hon,  ”jag har sannolikt levt lite mer än halva livet i alla fall... och det har inrymt så mycket. Mörker och ljus och allt däremellan. Saker som har något att berätta. Skeenden, konsekvenser, fult och vackert. 
"Skriv!", säger han och rör vid hennes hand, den som hon redan håller pennan i.  
"Du får det att låta enkelt. Jag älskar att skriva, har alltid gjort, men... paketering..."
"Strunt i det", avbryter han. "Bara skriv, få ner alltihop, sedan ser du vad som vill bli sagt och hur när du läser igenom allt. Jag svär på att du har orden i dig, det är så uppenbart! Vill du så läser jag sedan, men just nu, bara skriv! Och gör det just när andan faller på, och så sätter du ihop sedan. Några ord och meningar blir till hela textsjok. Men tänk att ingen ska läsa det, så att du inte censurerar dig. Det är mitt heta tips!" 
Hon ser fundersamt på honom. Det känns som någonting klarnar inom henne.  
"Varför skriver du?" 
Han ser ner i sin latte som om svaret doldes där.
"För att jag behöver det." 
(Ur andra boken i serien För en ny värld, Jonnas bok, Tankar får först tår, sedan fötter och därefter växer benen ut. E Lendelund )

Det är svårt att skriva inifrån när man inte befinner sig där. Nedan följer en del konkreta tips och verktyg men varför skriva inifrån? 
Du kanske tänker att det gör alla författare, och så är det kanske, men ett kännetecken på när vi skriver från vår kärna och har kontakt med den är att det går så lätt och texten tycks skriva sig själv. I stunden finns det ingen tvekan. Ett skimrande flöde uppstår. Kranen är öppen. 

Konkreta tips att komma in till det som är du:

Andetaget är vår livlina
Andetaget är en våg som vi kan följa och betrakta. Ofta är vi omedvetna om vårt andetag, det sker automatiskt och vi tar det för givet. Att stundtals bli medveten om andetaget, betrakta det eller medvetet påverka det, lugnar oftast ner nervsystemet. Ett enda medvetet andetag är en minimeditation. 
Att mjukt andas och dra dig själv ner i ben och fötter och visualisera att du är tryggt förankrad i jorden, djupt ner, ger stabilitet och för dig in till dig. 
Du mediterar helt enkelt och du kan, om du vill, också följa en meditation du hittar på nätet och laddar ner. 
Zen frågor 
Ett av två starka metoder som jag tycker för mig in till mig, det som är jag, när jag känner igen utspridd i atomer utanför mig själv är samma fråga om och om igen med snabba och ogenomtänkta svar. Att om och om igen svara på samma fråga, t ex Vad längtar du efter? Vem vill du vara? I det här fallet skulle frågor som; Varför skriver du? eller Vad vill du berätta/skriva? passa fint. 
När vi bara svarar utan att blanda in hjärnan alltför mycket eller knappt alls, förvånar vi ofta oss själva. Ord kommer ut som gömmer sig därinne. Ord av betydelse. 
Du kan sedan skriva ner stolpar kring det som kom upp och återvända eller börja skriva direkt. Du kan också skriva svaren direkt i övningen när du sagt dem, innan din vän upprepar frågan. 
Tapping - Emotional Freedom Technique
En annan kraftfull metod är tapping - för att lugna ner systemet och komma in till det som är du. Det är som akupunktur utan nålar, med lätt beröring på meridianpunkterna istället. 
Det behöver inte vara så stort eller mycket, du andas och släppet ut spänningar med andetaget och knackar lätt under nyckelbenen. Många meridianpunkter finns också uppe på huvudet och du kan t ex knacka på dina tinningar och under ögonen på kindbenen. Om du vill kan du säga det du känner inför skrivandet och andas ut det medan du knackar. Sedan kan du säga att även om du känner det du känner, upprepa vad du sagt, så accepterar du dig själv. I acceptansen finns enormt mycket kraft, med acceptans frigörs spänningar och vi känner oss friare. I motstånd byggs det upp spänningar och blockeringar, även i små saker som tycks obetydliga. 
Du kan läsa lite om EFT om detta talar till dig. 
Dansa utan att tänka 
Låt kroppen göra de rörelser den vill till musik. Detta blir som en meditation i rörelse där du flyter ned i rörelserna och släpper hjärnan. 
Detta kan leda dig in bakom logiskt tänkande och du hittar in till det som är du just nu. 
Dofter 
En del dofter drar fram känslor och minnen ur det medvetet bortglömda. 
Farmors parfym, doften av solvarmt trä osv. 
Doften av citrongräs gör mig sprudlande kreativ. 
Hitta din doft inför skrivande och skapande. 
Delning - Sharing 
När vi får prata, berätta, vad vi upplever i stunden, vad som finns i oss just i en viss sekund, utan att någon ger feedback eller kommenterar, är kraftfullt och leder oss inåt och för ihop dig med det som är du nu. Du fåt höra vad som finns därinne. Man brukar säga att man själv har alla svar inom sig... Delning eller sharing i grupp eller med en annan person kan vara till stor hjälp och vägledning, du hjälper dig själv och lyssnar på dig.
Ett annat tips är att skriva så fort det kommer. På lappar, i mail till dig själv. Vänta inte för orden smiter oftast sin väg igen!
Värdera inte medan du skriver! 
Till novelltävlingen!
Tillbaka till blogg